De huilende herder. Ik kan het nog steeds goed typen. Dat was de eerste zin van mijn oefenexamen voor mijn typ-diploma. Wij moesten dit diploma in de brugklas halen en ik vond het maar saai. Nu is het toch wel heel handig om snel te kunnen typen. Al moet ik wel toegeven dat ik maar met 6 vingers typ…

ICT-geletterdheid?
Kennisnet omschrijft het als ‘vaardigheden voor het effectief en efficiënt gebruik van technologie’. Daarbij komen ‘technologische geletterdheid’ en ‘informatievaardigheden’ samen.
Waarom?
Moet ik dit nog toelichten? We worden omringd door technologie, dus daar kunnen we maar beter goed mee leren omgaan. Goed leren communiceren via media en juist leren inzetten van ICT- en mediabronnen. Mediawijsheid is hier een belangrijk onderdeel.
Visieontwikkeling
Wil je ICT als standaard leermateriaal inzetten (bijvoorbeeld zoals op iPad scholen) of wil je het alleen daar gebruiken waar het een heel specifieke meerwaarde heeft? Daar waar de opgedane kennis niet, of vrijwel niet, zonder ICT geconstrueerd had kunnen worden? Wat je van ICT vindt, hangt nauw samen met wat jouw visie is op kennisconstructie.
Je kunt een visie op ICT vanuit twee perspectieven benaderen. Mijns inziens is het ook goed om voor beide perspectieven een visie te ontwikkelen:
1. ICT als doel op zich (je moet leren omgaan met social media omdat je daar dan gebruik van kunt maken).
2. ICT als middel (om onderwijs mee vorm te geven).
Het curriculum
Er is veel digitaal lesmateriaal voorhanden. Als voorbeeld geef ik graag onze dochteronderneming Spons. Spons maakt het mogelijk om:
– jezelf (als docent) te professionaliseren op het gebied van lesgeven met nieuwe media.
– zelf modules te ontwikkelen in de leeromgeving van Spons (voor je leerlingen bijvoorbeeld).
– modules voor de tweede fase en het mbo te doen met je leerlingen, die door Tumult ontwikkeld zijn.
Het is belangrijk om na te denken over de middelen die jullie nodig hebben voor goed ICT onderwijs. Denk hierbij aan computers, laptops, smartphones, tablets, digitale videorecorders en fotocamera’s. Denk ook na over de toepassingen van ICT in jullie onderwijs: opzoeken, analyseren, interpreteren en synthetiseren van informatie van het internet en bijvoorbeeld computersimulaties van reële situaties.
Denk daarnaast eens na over de werkvormen en applicaties die je zou willen gebruiken en aanleren. Een paar voorbeelden:
– Skype
– Google
– Mindmeister
– Prezi
– Twitter
– Blogger
– Wikiwijs
– YouTube
– Yurls
– Flipping the Classroom
Deskundigheid docenten
Ook hier verwijs ik weer naar Spons. Spons biedt online modules aan voor docenten, om te leren lesgeven met nieuwe media (zoals bovenstaande voorbeeldprogramma’s). Het is namelijk belangrijk eerst zelf deze programma’s goed onder de knie te hebben en je hier zeker over te voelen, voordat je ermee gaat werken in de klas.
Rol overige betrokkenen
Als je gebruik gaat maken van ICT en nieuwe media wordt je wereld een stukje groter. Chatten met iemand in Japan? Geen probleem. Contact onderhouden met je leerlingen via Skype? Idem. Een klas in Oeganda volgen via een blog? Zelfde verhaal. Fantastisch natuurlijk. Het heeft echter ook nadelen: via de sociale media kun je met iedereen in contact komen, maar je weet niet altijd precies wie het is en of het slim is veel informatie over jezelf te geven. Het is handig om hiermee om te leren gaan: mediawijsheid heet dat. Er is veel lesmateriaal rondom mediawijsheid te vinden, dus maak daar vooral gebruik van in de klas. Een voorbeeld is de Tumult lesbrief Check je profiel.
ICT. Wat vind jij daarvan en hoe zou jij ICT het liefste willen inzetten?