Tumult komt vaak op scholen. Van een dorpsschool in Zeeland tot een school met 8 locaties in de provincie Groningen: stuk voor stuk scholen met eigen kwaliteiten. Sommige van die scholen werken op een heel unieke manier met het Tumultmateriaal of aan het vaardighedenonderwijs. Om ze in het zonnetje te zetten en hun fantastische ideeën te delen: the best of 2012!
Edith Stein College, Den Haag
Voor elk van de hoofdstukken in het dossier maakt één van de docenten een introductieles. In deze introductieles wordt de link gelegd tussen wat er op dat moment op school speelt en de inhoud van het hoofdstuk. Ook gaat de les in op wat er in die periode in de vaklessen wordt behandeld. Deze introductieles wordt doorgestuurd aan alle collega’s die met het materiaal werken. Zo worden de Tumultlessen persoonlijk gemaakt!
Sint-Joris College, Eindhoven
De ouderraad van deze school organiseerde een bijeenkomst voor alle brugklasouders. Op die bijeenkomst heeft de afdelingsleider een presentatie gegeven over hoe de school de kinderen qua studievaardigheden begeleidt en welke mogelijkheden Tumult ook aan ouders biedt. Ze heeft laten zie hoe ouders een Tumult-account aan konden maken, wat Tumult aanbiedt en ze heeft het boek door genomen. Resultaat: enthousiaste ouders en een hoge ouderbetrokkenheid!
Piter Jelles Dyk, Leeuwarden
Deze school doet aan mentorlessen 2.0: elke dag starten ze met een half uurtje aandacht voor wat normaliter in de mentorlessen besproken wordt. Eigenlijk heeft elke klas dus elke ochtend een half uur mentorles! Ze werken met al het materiaal van Tumult en hebben daar een basisprogramma uit samengesteld. Het overige materiaal wordt desgewenst door docenten ingezet op het moment dat het onderwerp actueel is.
Rodenborch College, Rosmalen
Tijdens de Kick Off van Tumult had de coördinator ook de vakdocenten uitgenodigd. Zo was er een docent Duits, die lesgeeft in het 3e jaar. Deze docent wilde eigenlijk met zijn leerlingen mindmappen maar had hier geen materiaal voor. Deze docent is dus direct aan de slag gegaan met het Tumult materiaal rondom mindmappen. Zo zie je maar, vaardighedenonderwijs gaat verder dan alleen de mentorles en dat is maar goed ook!
Melanchton Bergchenhoek
Op het Melanchton wordt gewerkt met een ‘Tumult op Maat’ abonnement. Dit is een abonnement dat door de school zelf is samengesteld uit het bestaande Tumult materiaal. Daarnaast worden de vaardigheden beoordeeld op het rapport. Deze beoordeling wordt gebaseerd op de bevindingen van zowel de mentor als de vakdocent. De vakdocenten maken immers mee hoe de vaardigheden van de leerlingen, uit de context van de mentorles, tot uiting komen. Op de muur in hun hal staat niet voor niks: ‘non scholae sed vitae discimus’ (Je leert niet voor school, maar voor het leven).
Een fantastisch Tumultueus jaar dus. Aan alle scholen: dank daarvoor. Op naar nog meer fantastisch vaardighedenonderwijs en waanzinnige lesideeën in 2013!