Uitbreiding lesbrief Lesgeven doe je zo!

Gepubliceerd op: 9 april 2013
Door: Martina Nieuwenhuis

Daar ging ik hoor. Vol goede moed naar mijn eerste stageklas. Na een aantal weken mocht ik zelf een muziekles geven. Het was hilarisch, een groot succes, maar het duurde de hele middag, terwijl ik er maar een uurtje voor gepland had. Tja, lesgeven bleek niet zo makkelijk als ik dacht.Uitbreiding lesbrief Lesgeven doe je zo!

Goed lesgeven vraagt en geeft veel energie. Je moet er echt tijd in stoppen voor je een leuke en goede les hebt. Je moet je verdiepen in de stof, dit verwerken in passende uitleg, werkvormen en opdrachten bedenken en vervolgens moet je ook nog toetsen wat je leerlingen ervan vonden en eraan hadden. Als klap op de vuurpijl vinden je leerlingen inderdaad een heleboel van je les: saai, leuk, interessant, ik viel in slaap, te moeilijk, duurde te lang, je praatte te zacht of te hard. Tijd om ze eens zelf een les te laten geven, aan de hand van de Tumult lesbrief Lesgeven doe je zo!. Hieronder vind je wat uitbreidingsideeën:

Organisatie
Wat laat je jouw leerlingen doceren? Er zijn diverse opties. Begin je aan een nieuw hoofdstuk? Verdeel het hoofdstuk in even grote stukken als waarin je de stof zelf zou behandelen. Verdeel deze stukken over de groepjes. Doordat ze verantwoordelijk zijn voor het aanleren van het hele hoofdstuk,  geef je ze het gevoel dat je hun inbreng zeer serieus neemt. Wel handig om wat aanvullende lessen achter de hand te houden, voor het geval jij nog wilt aanvullen en bijschaven. Je kunt ook van verschillende hoofdstukken een onderdeel geven aan een groepje. Zo heb je eens in de zoveel tijd een les door je leerlingen: leuk voor de afwisseling. Daarnaast kun je de leerlingen de opdracht geven een vrij onderwerp binnen jouw vakgebied te kiezen, wat ze interesseert en waar ze vragen over hebben. Zo werk je meer vanuit hun leervraag, zoals ze ook doen bij The Independent Project.

Wat is een leuke les?
Discussieer aan het begin van de les met de leerlingen over wat zij een leuke les vinden: daar waarin alleen wordt gesproken? Of waarin ze zelfstandig aan de slag kunnen? Waarin ze educatieve spellen doen? Zo beperk je het ‘gevaar’ dat de leerlingen hun les automatisch vullen met alleen een lezing over het onderwerp.

Tools
Zorg dat je leerlingen diverse tools kunnen gebruiken in hun les. Zorg voor een beamer/ digibord en introduceer je leerlingen in de wereld van Prezi, YouTube  en sociale media als Twitter. Moet je je hier zelf ook nog even in verdiepen? Doe dan eens een online module van Spons Learning Company. Deze ondersteunen je in het leren lesgeven met nieuwe media.

Maak het ze makkelijk…
Maak het je leerlingen iets makkelijker en geef elk groepje een andere werkvorm die ze in hun les moeten inpassen. Zo kun jij al enigszins kiezen welke werkvorm er bij hun onderwerp past. Daarnaast kun je de leerlingen helpen door twee weken voor hun les samen te komen: laat ze hun plan met jou bespreken, geef tips en stuur bij waar nodig,

Gebruik de lessen opnieuw
Laat de lessen filmen en zet deze op een speciaal YouTube kanaal. Zo kunnen de leerlingen de les nog eens terugkijken. Ook handig voor de volgende leerjaren. Een soort variatie op Flipping the Classroom eigenlijk! Je kunt ook je leerlingen de opdracht geven om de lessen in een klas lager te geven.

The winner is…
Zijn bepaalde lessen echt een succes? Organiseer dan de beste-leraar-van-de-klas-verkiezing. Laat je leerlingen individueel punten geven voor de lessen. Het klassengemiddelde geeft het ‘rapportcijfer’ weer van de les van het betreffende groepje. Noteer deze en aan het eind van alle lessen is er een winnaar!

Heb jij als wel eens eerder met je leerlingen van plek gewisseld? Of heb je extra ideeën om deze les nog leuker te maken? Ik hoor ze graag!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken