Mentor zijn in 21/22: wat betekent dat en wat heb je nodig?

Gepubliceerd op: 19 mei 2021
Door: Sanne van Esveld

Ben jij volgend schooljaar (voor het eerst) mentor? Mentor zijn is een belangrijke en veelzijdige taak. Met een extra taak als mentor komt er een groot aantal verantwoordelijkheden bij in je functie. Bijvoorbeeld gesprekken voeren met ouders, het sociale klimaat in de klas bevorderen en je houdt het leerproces van leerlingen nauw in de gaten. Met een goede voorbereiding zorg jij ervoor dat al die verantwoordelijkheden en taken gaan lukken. Waar moet je aan denken en wat heb jij nodig? In deze blog help ik je een eind op weg!

De mentorrol: wat houdt dat precies in?

Als mentor heb je echt een andere rol dan als docent. Je bent de spil in de begeleiding van leerlingen. Ons model ‘De mentor als spil’ omschrijft de 7 belangrijkste aspecten van het mentoraat. Een hele kunst om al die ballen in de lucht te houden … En daar helpen wij je graag mee! In de YouTube-serie Alles voor mentoren leggen we die 7 belangrijke aspecten en hoe het jou als mentor ondersteunt verder uit.  In deze blog geef ik je alvast wat handvatten.

1. Je zorgt voor een veilige klas en groepsverbinding

Als mentor wil je van je klas een groep maken en een veilig klimaat creëren. Een veilig klimaat is bijvoorbeeld essentieel om wat zwaardere onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas, bijvoorbeeld bij een ruzie, een heftige gebeurtenis of pesten. Hoe bevorder je het sociale klimaat in de klas? Om een positief sociaal klimaat voor elkaar te krijgen kun je aandacht besteden aan de groepsvorming in de klas en gedurende het hele schooljaar werken aan sociaal-emotionele vaardigheden. Met onze doorlopende leerlijn sociaal-emotionele vaardigheden werk je naast de individuele sociale vaardigheden van leerlingen ook aan de groepsvorming in de klas.

Wil je meer weten over onze doorlopende leerlijn? Je leest het hier! Of ben je op zoek naar praktische handvatten over groepsvorming? Lees dan eens de blog Groepsvorming in de klas: in vier stappen naar een hechte groep.

2. Je let op individueel welzijn en grijpt indien nodig in

Elk mens is anders, en iedere leerling heeft specifieke begeleiding nodig. Aan jou de taak om naar een leerling te kijken, te luisteren en je begeleiding daar op af te stemmen. Het is de persoonlijke relatie waarmee je als mentor of als coach het verschil kunt maken. Merk je bijvoorbeeld dat een leerling weinig zelfvertrouwen heeft? Dan kun je de leerling helpen in het vergroten van zijn/haar zelfvertrouwen met een persoonlijke opdracht of gesprek. 

3. Je houdt resultaten op je netvlies

Als mentor monitor je de voortgang van je leerlingen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je checkt bijvoorbeeld de cijfers in het leerlingvolgsysteem of je voert gesprekken met leerlingen en collega’s. Maar hoe monitor je de vaardigheden van je leerlingen? Één van de hulpmiddelen die wij aanbieden is de studievaardighedenscan voor 3-4 havo/vwo. De uitslag van de scan laat zien welke vaardigheden de leerling beheerst en welke nog extra aandacht verdienen. Meer weten over de (digitale) scan? Lees dan verder in deze blog!

4. Je bereidt lessen voor over actuele thema’s die in jouw klas spelen

Je wilt je leerlingen, in de soms korte tijd die je met ze hebt, natuurlijk zoveel mogelijk leren. Om ze goed te bereiken is het handig om aan te sluiten bij hun belevingswereld: wat speelt er in hun directe omgeving? Waar houden ze zich mee bezig? Welke onderwerpen in het nieuws spreken hen aan? Ieder jaar heeft een aantal vaste gebeurtenissen die je kunt koppelen aan thema’s voor in de les. Bevrijdingsdag geeft bijvoorbeeld aanleiding om met je leerlingen te praten over thema’s als racisme, vrijheid en gelijkheid. Maar ook spontane gebeurtenissen geven aanleiding voor een thema-les. Denk aan een conflict in jullie stad/dorp. Dit geeft aanleiding om aandacht te besteden aan meningsverschillen en hoe je daarmee om gaat. Handig om van tevoren te bedenken welke terugkerende thema’s jij belangrijk vindt. Zo kun je deze thema’s koppelen aan actuele gebeurtenissen.

Onder de naam ‘Tumult Actueel’ maken wij regelmatig lesbrieven die aansluiten op actuele thema’s. Klanten hebben directe toegang tot deze lessen via de digitale omgeving. Is jouw school nog geen klant? Schrijf je dan in voor onze maandelijks nieuwsbrief om ook regelmatig een actuele lesbrief te ontvangen.

5. Je bent het eerste aanspreekpunt voor…

… ouders, collega’s, leerlingen, schoolleiding en externen. Als mentor ben je de spil waar al die betrokkenen naartoe komen. Dat betekent dat je van alles wat moet weten, en dat je met iedereen moet kunnen communiceren. Hoe leid je dat in goede banen? Bedenk voor jezelf wat je bijvoorbeeld verwacht van ouders/opvoeders en spreek dat ook uit. Of maak alvast een gespreksformat voor je ouder- en leerlinggesprekken. In onze LOB-leerlijn zit het LOB-gespreksformulier Voer een loopbaangesprek! Dit is een leidraad voor de docent met voorbeeldvragen. Of maak zelf een leidraad met behulp van de blog Loopbaangesprekken voeren: hoe doe je dat?

Ben jij volgend schooljaar mentor? En heb je behoefte aan inspiratie, tips, energieke lessen en meer? Bij Tumult vind je alles wat je nodig hebt. Abonneer je bijvoorbeeld op ons YouTube kanaal, meld je aan voor de nieuwsbrief of bekijk het lesmateriaal. Zo geef jij altijd de leukste, fijnste en beste mentorlessen! Tumult is Alles voor mentoren. 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken