Ooit haalde hij onvoldoende na onvoldoende. Inmiddels heeft economie- en psychologiestudent Hicham Boulahfa (24) de smaak van het studeren te pakken gekregen. Naast zijn nog steeds groeiende verzameling van negens en hoger, geeft hij gratis bijles aan zijn medestudenten. Aan vierhonderd medestudenten welteverstaan. In één van de grootste collegezalen luisteren ze naar zíjn tips & tricks om hun tentamens te halen. Hicham Boulahfa over inspiratie, motivatie en studiesucces.
Complete controle
Na jaren van onvoldoendes en studieswitches, gebeurde er anderhalf jaar geleden iets wat Hichams status als slechte student rigoureus veranderde: “Mijn huisgenoot vroeg me of ik zijn nichtje bijles kon geven. Ik hielp haar en uit mijn omgeving ontving heel veel positieve reacties. Toen ik kort daarna voor het eerst sinds tijden een goed cijfer voor een tentamen haalde, kreeg ik een gevoel van complete controle, over mijn studie en daarmee ook over mijn leven. Goede cijfers halen was ineens een groot deel van mijn identiteit geworden.” Hicham besloot meer mensen te helpen met vakken die ze moeilijk vinden. Sinds die tijd staat hij voor afgeladen collegezalen, waar medestudenten vijf uur lang aan zijn lippen hangen. “Een jaar geleden had ik nog presentatieangst!”
Inspirator
Inspiratie en motivatie. Volgens Hicham zijn dat de ingrediënten die iedereen tot een successtudent kunnen maken. Hoewel er geen spoortje arrogantie in Hicham te bespeuren valt, is hij er zich wel van bewust dat hij ook als inspirator gezien wordt door ‘zijn’ studenten. “Ze zien mij als één van hen, niet als een onbenaderbare, geniale professor aan wie ze toch niet kunnen tippen. Ik had een lange aanlooptijd nodig om op dit niveau te komen, daarom ben ik voor velen het levende bewijs dat iedereen hoge cijfers kan halen. Mits je je inzet natuurlijk.” Over die motivatie heeft hij niets te klagen. “Studenten vinden het heel tof dat ik dit helemaal gratis doe. Ze tonen hun respect door heel goed op te letten en andere studenten tot stilte te manen zodat iedereen mijn les goed kan volgen. Ik denk dat ze het lullig voor mij zouden vinden als het na al die bijlessen nog onvoldoendes zou regenen.”
Inspiratie en motivatie zijn geen absolute begrippen. Het is moeilijk een een-op-een-relatie met studiesucces vast te stellen. “Daar zit het probleem. Die abstractie voorkomt denk ik dat universiteiten en hogescholen de handen ineenslaan en komen tot een slimme integratie van inspiratie en motivatie in het studieprogramma. Terwijl deze zaken zo bepalend kunnen zijn voor het verloop van je studie.”
“Als blijkt dat na dit jaar het uitvalspercentage van de eerstejaars economie van 45 naar 35 procent gedaald is, dan blijkt dat mijn bijlessen effect hebben en dan kan ik veel voor elkaar krijgen op de UvA. Ik wil dan heel graag een universitaire denktank oprichten, gevuld met studenten van verschillende studies, waarin we nadenken over hoe je studenten kunt motiveren. Misschien kunnen we een aanpak ontwikkelen die ook op andere universiteiten aanslaat. Het zou me zo’n boost geven als we echt iets blijvend kunnen veranderen.”
Succes als identiteit
“Als je in het eerste jaar drie inspirerende figuren in de collegezaal laat vertellen hoe zij dankzij hun studie zo’n interessante baan hebben gekregen, kan dat al voor een enorme cultuuromslag onder de studenten zorgen. Goede cijfers halen en je studie serieus nemen wordt dan de norm. En zodra je bij vrienden en familie te boek staat als iemand die vaak hoge cijfers haalt, wordt dat een deel van je identiteit. Je wilt je omgeving dan niet meer teleurstellen. Zo ben ik van de slechtste student veranderd in de beste student. En nu is het mijn doel meer studenten succesvol in hun studie te laten zijn.”
Lees ook het interview met Hicham in Folia, het magazine van de HvA en de UvA.