Hoe richt je een effectief LOB-dossier in?

Gepubliceerd op: 26 maart 2025
Door: Fabiola

Het kan eenvoudiger dan je denkt!

De zoektocht naar een werkbare aanpak
Als mentoraat adviseur bij Tumult spreek ik regelmatig met middelbare scholen die zoeken naar een effectieve manier om hun LOB-dossier in te richten. Vooral voor het VMBO, waar een LOB-dossier verplicht is, blijkt het vinden van een werkbare aanpak een uitdaging. Het kost vaak veel tijd, energie en soms zelfs forse investeringen. Toch hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Praktisch, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk
Onze ervaring leert dat een LOB-dossier vooral praktisch, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk moet zijn. Het is een groeidocument dat met de leerling meebeweegt, maar in de praktijk zien we dat scholen soms verstrikt raken in complexe systemen of dure oplossingen. Eenvoud blijkt vaak de sleutel tot succes.

Koppel aan bestaande systemen
Wat we steeds vaker adviseren, is om het LOB-dossier te koppelen aan een systeem dat al bekend is binnen de school, zoals Magister, It’s Learning, SOM of Office365. Deze benadering kost doorgaans weinig extra inspanning, is herkenbaar voor leerlingen en docenten en versterkt het draagvlak. Scholen die dit hebben omarmd, zijn vaak positief verrast door de toegankelijkheid en efficiëntie ervan.

Gebruik wat je al hebt
Onze boodschap is eenvoudig: kijk kritisch naar wat al aanwezig is op school. Maak je optimaal gebruik van bestaande middelen voor het LOB-dossier? Door aan te sluiten bij systemen die iedereen al kent, voorkom je dat het dossier een administratieve last wordt. Zo blijft de focus waar deze hoort: de loopbaanontwikkeling van de leerling.

Samen sparren?
Wil je eens met ons sparren over een aanpak die past bij jouw school of benieuwd naar de ervaringen van andere scholen? We denken graag met je mee!

📧 E-mail: fabiolatorres@tumult.nl
📞 Telefoon: 06 4320 7443

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken