Docenten: Maak een goede lesvoorbereiding

Gepubliceerd op: 15 oktober 2012
Door: Martina Nieuwenhuis

Toen ik voor de klas stond, schoot het er wel eens bij in: het maken van een goede lesvoorbereiding. Ik gaf andere dingen voorrang of nam er niet genoeg tijd voor. En dat terwijl ik het lesgeven de leukste taak vond. Herkenbaar probleem? 

Werk samen
Staat er een lessenserie op het programma? Of moeten er bijvoorbeeld verschillende opdrachtkaarten gemaakt worden? Verdeel het voorbereidingswerk. Wijs één persoon aan die het werk verdeelt en ook weer verzamelt. Spreek een (haalbare) datum af waarop de lesvoorbereiding klaar moet zijn en houd je daar aan.

Stel concrete doelen
Waarom geef je deze les? Denk goed na over wat je wilt bereiken. Zo kun je je makkelijker voorbereiden. Formuleer je doelen altijd zo concreet mogelijk: ‘De leerlingen kunnen plannen’ wordt dus: ‘Aan het eind van deze les hebben de leerlingen een planning voor deze week gemaakt.’ Zo kun je achteraf snel toetsen of je het doel bereikt hebt.

Maak en/of gebruik lesvoorbereidingen
Werk je met een methode? Kijk dan of er een concrete lesvoorbereiding beschikbaar is. Pas deze aan jouw eigen lessituatie aan. Kijk hierbij naar beschikbare tijd, niveau, beschikbare materialen en groepsgrootte. Werk je met eigen materiaal? Zorg dat je de lessen altijd op dezelfde manier voorbereidt. Je kunt bijvoorbeeld een lesvoorbereidingsformulier gebruiken of een schriftje waarin je kort aantekeningen kunt maken. Handig is om in ieder geval een lijstje te hebben van wat je die les nodig hebt.

The future of books
Johan Larsson via Compfight

Gebruik bestaande ideeën
Ben je op zoek naar een lesidee? Er is veel informatie beschikbaar over verschillende werkvormen. Gebruik deze, er staan heel veel originele ideeën in en het scheelt jou tijd. Vraag ook eens een collega om advies, samen weet je meer!

Maak het leuk
Het kost even een paar minuten meer, maar dan heb je een leuke werkvorm ingebouwd in de les. Een goed voorbereide les geeft een voldaan gevoel. Van een voldaan gevoel krijg je energie. Oftewel: die paar minuten extra die het voorbereiden kosten, zijn het waard om jouw plezier in het lesgeven een boost te geven.

Hoe bereid jij je lessen voor? Laat het ons weten!

In deze tiendelige serie bespreken we concrete stappen wat jij als docent kunt doen om het vaardighedenonderwijs op jouw school beter te maken. Volgende week: Maak gezamenlijk een jaarplanning.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken