Het team is goud waard

Gepubliceerd op: 18 oktober 2012
Door: Emma Paul

Voor een coördinator van een leerjaar of team is het een hele uitdaging om vaardighedenonderwijs te realiseren. Onmisbaar is een krachtige visie van het management en een serieuze plek in het curriculum. Maar het is het team dat concreet met de leerlingen aan de slag is. Het uitvoerende team is de sleutel tot succes, daar moet het gebeuren. Discussiëren, ondersteunen, afspreken en betrekken. Als het gaat over het delen van ideeën over het vaardighedenonderwijs, zijn dit volgens mij vier belangrijke werkwoorden.

Discussiëren

Discussieer in het team over het belang van vaardighedenonderwijs. Deel de visie van het management of vertaal de input van je team naar de directie. Bespreek met de docenten de plek van vaardighedenonderwijs in het curriculum en de gewenste doelen van de school. Door docenten te betrekken in het gesprek over vaardighedenonderwijs, erken je hun ervaringen en ook hun ideeën. Daarmee betrek en motiveer je docenten actief en dat is een voorwaarde voor echt vaardigere leerlingen.

Ondersteunen

Bijna alle docenten zijn in hun loopbaan wel eens mentor. Voor een deel van de docenten is mentor zijn echter best lastig. Hoe doe je dat nu? Hoe geef je goed vaardighedenonderwijs? Hoe vaardig moet de docent zelf zijn? Wat is de taak en rol van een mentor? Hoe richt je een mentoruur in? Stimuleer je team om deze vragen te stellen en samen antwoorden te formuleren. Zo ondersteun je de docenten in hun ontwikkeling als mentor en als docent van vaardigheden. Creëer een veilige teamsfeer waarin onzekerheid en twijfel mogen bestaan.

Pot of Gold
Jeremy Schultz via Compfight

Afspreken

Om tot structurele ontwikkeling van vaardighedenonderwijs met je team te komen is het uitspreken en bespreken van vragen een belangrijke teamactiviteit. De volgende stap is het afspreken van allerlei zaken zoals aanpak en visie. Om de voortgang te borgen is het aanspreken van teamleden (ook door de teamleden onderling) cruciaal. Onderzoek in je team waarom afspraken wel of niet worden nagekomen en leer van belemmeringen en obstakels. Wees helder en transparant in je verwachtingen naar het team over het nakomen van afspraken. Volg de cyclus: Uitspreken – Bespreken – Afspreken – Aanspreken. Stimuleer je team om dit ook te doen naar jou als coördinator.

Betrekken

Vaardighedenonderwijs vindt vaak plaats in de mentorles en ligt dan op het bordje van de mentoren. Leerlingen worden echter alleen vaardiger als na het behandelen en funderen van de vaardigheid in de mentorles ook in vaklessen, projecten en themaweken wordt geoefend. Zonder oefenen geen vaardigheid. Betrek daarom het hele docententeam bij het vaardighedenonderwijs. Bedenk met elkaar hoe je vaardigheden kunt verbreden, hoe er transfer kan plaatsvinden van de mentorles naar andere lessen. Mooi voorbeeld is de school die een Vaardighedencoach heeft verbonden aan de periodieke projecten, waarbij leerlingen met Rubics werken aan een viertal vaardigheden die gemonitord en beoordeeld worden.

Is het team op jouw school ook goud waard? Hoe realiseer je dat?

In deze tiendelige serie legt Emma Paul stap voor stap uit hoe je als coördinator kunt zorgen voor beter vaardighedenonderwijs.

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken