6 manieren waarop tools je lessen kunnen veranderen

Gepubliceerd op: 31 maart 2015
Door: Britte Koppel

Kun je je de tijd nog herinneren dat mobiele telefoons verboden waren in de klas? En dat er af en toe gewerkt werd in een computerlokaal? En wilde je echt iets anders doen in de klas, dan rolde je een tv het lokaal in. Hoe anders is dat vandaag de dag! Smartphones worden volop ingezet om lessen niet alleen leuker, maar ook afwisselender te maken en bring your own device (BYOD) is aan de orde van de dag. En dat biedt mogelijkheden!

Maar wat heb je er nou eigenlijk aan om tools in je lessen in te zetten? Ik heb zes voordelen voor je op een rijtje gezet.

Foto: flickingerbrad
Foto: flickingerbrad

1. Je krijgt een heel goed beeld van wat je leerlingen denken
Face-to-face durven de meeste leerlingen een stuk minder te zeggen dan via sociale media. Ze durven beter voor hun eigen mening uit te komen. Bekijk ook eens een eerdere blog over manieren om sociale media in de klas te gebruiken. Je zult zien dat leerlingen sneller de discussie met elkaar aan durven gaan en dat vragen die online gesteld worden sneller en beter beantwoord worden door klasgenootjes. En zeg nou zelf, dat is toch een stuk beter dan 25 leerlingen die je glazig aankijken als je een vraag stelt?

2. Je lessen zijn actueel
Sociale media als Twitter en Facebook worden gekenmerkt door hun actualiteit. Als er ergens ter wereld iets gebeurt, vind je de eerste verhalen en foto’s terug via sociale kanalen. Daar kun je in je lessen handig gebruik van maken. De website Mashable maakte een mooie infographic met daarin de websites met meeste gedeelde nieuwsberichten op Twitter en Facebook. Hoewel de infographic al uit 2012 komt, is de informatie die erin staat nog steeds erg bruikbaar. Laat je leerlingen bijvoorbeeld het verloop van een nieuwsverhaal volgen via een bepaal sociaal kanaal. Dat kan gedurende één dag, maar het kan ook heel interessant zijn om een dergelijk project een week of een maand te laten doorlopen. Ongetwijfeld aanleiding voor goede discussies.

3. Je brengt leerlingen in contact met ‘belangrijke mensen’
Wilde je vroeger een expert de klas in halen om hem of haar iets te laten vertellen over zijn/haar vakgebied, dan kostte dat behoorlijk wat tijd en moeite om te regelen. Met de apps en tools die er online te vinden zijn, is iedereen (inclusief die invloedrijke zakenman of die bioloog die iedereen van tv kent) met één tweet te contacten. Met een goed verhaal en een beetje mazzel, kun je die persoon via zo’n tool uitnodigen in jouw klaslokaal. Bijvoorbeeld met Skype. In het Edutrainers leerpad Skype – Haal de wereld in je klas ontdek je onder andere hoe je dit doet.

4. De wereld wordt een stuk kleiner
Je kunt contact hebben met een docent in Australië die toevallig hetzelfde probleem tegenkomt als jij in zijn lessen. Of via een hashtag precies volgen wat er gezegd wordt bij een interessante bijeenkomst waar je zelf niet bij kunt zijn. Met sociale media wordt de wereld een stuk kleiner, want via je smartphone of computer heb je binnen no-time contact gelegd met iemand aan de andere kant van de wereld. En daar hebben jouw leerlingen natuurlijk weer voordeel bij. Je kunt ook leerlingen de opdracht geven om een gesprek aan te gaan met iemand in een vreemd land. Bijvoorbeeld om zijn of haar cultuur te leren kennen of de taal te oefenen.

5. Je houdt makkelijker contact met ouders
Als leerlingen tijdens de lessen sociale media op een didactisch verantwoorde manier gebruiken, kun je daar de ouders van de leerlingen vrij gemakkelijk bij betrekken. Nodig ze bijvoorbeeld uit voor de Facebookgroep van de klas of houd een blog bij waarin je ouders op de hoogte houdt van belangrijke ontwikkelingen. Fijn voor ouders, want zij blijven constant op de hoogte van hun kind doet op school. In dit artikel van Education World, lees je meer tips om te communiceren met ouders via verschillende online platformen.

6. Leerlingen zijn buiten het klaslokaal met je les bezig
Sociale media en tools zijn ook heel geschikt om in te zetten als onderdeel van een huiswerkopdracht. Geef ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om vragen te stellen over een bepaald onderwerp. Of pak het groter aan en zet een heel Twitterproject op poten (zoals mijn collega Veerle deed).

Wil je meer handige tools zien die je lessen nét dat beetje extra kunnen geven? Edutrainers stuurde vandaag een nieuwsbrief uit met daarin toegang tot het gratis leerpad Educatieve apps & tools – deel 4. Meld je aan voor de nieuwsbrief of begin direct met leren!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken