Food Revolution Day: verplichte voedseleducatie op scholen?!

Gepubliceerd op: 11 juni 2015
Door: Anne-Marie van Lieshout

Ik woon precies tussen een Jumbo en een middelbare school. Dagelijks (als ik niet op kantoor ben in ieder geval) zie ik de leerlingen van deze school in de pauze en na schooltijd bij deze supermarkt naar buiten komen met blikjes Red bull, pakken roze koeken, wafels en ander ongezonds. Ik moet denken aan hun ouders die vast net als ik hun best doen of hebben gedaan om hun kinderen gezond te laten eten. En aan de boterhammen in hun broodtrommels die wellicht aan het beschimmelen zijn in hun rugzak of waarvan de inhoud in de prullenbak verdwijnt.

Is dit gewoon pubergedrag en komt het uiteindelijk best wel goed of is een gebrek aan voedselkennis een probleem wat we met z’n allen moeten aanpakken? Jamie Oliver, de beroemde tv-kok, is overtuigd van het laatste. Op 15 mei organiseerde hij zijn Food Revolution Day, een campagne om wereldwijde voedseleducatie op school verplicht te maken. Of het echt verplicht moet worden en of het zo ernstig is Nederland, dat weet ik niet, maar wat ik wel met hem eens ben is dat het hier om basis ‘levensvaardigheden’ (life skills) gaat. Voor jezelf kunnen zorgen, bewust zijn van wat je eet en een fatsoenlijke maaltijd kunnen maken, zijn vaardigheden waarmee je gezonder, gelukkig en productiever kunt leven en verdienen aandacht op onze scholen.

https://www.youtube.com/watch?t=24&v=yLLwjQYdUVI

Jamie oliver food revolution
Jamie Oliver

Zoals altijd bij Jamie Oliver, of je het nou eens met ‘m bent of niet, zijn enthousiasme en passie zijn in ieder geval aanstekelijk! Op de website van zijn project vind je een volledige les om te doen met je klas. Ook in onze sociaal-emotionele abonnementen voor de eerste klas besteden we aandacht aan gezondheid en gezond eten. Wil je vandaag nog aan de slag in je les? Doe dan onze lesbrief Hoe gezond leef jij? met je leerlingen, een lesbrief uit een van onze nieuwsbrieven.

Wat vind jij, moet voedseleducatie verplicht worden of niet? En zouden wij meer materiaal moeten ontwikkelen over dit thema? Laat het ons weten!

Foto bovenin: .craig

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken