De populairste berichten van oktober

Gepubliceerd op: 1 november 2012
Door: Britte Koppel

facebook like button

De populairste berichten van oktober vind je hieronder. Wil je meer lezen? Dan kun je natuurlijk altijd naar een overzicht van al onze berichten gaan.

Een oudergesprek, hoe pak je dat aan? – 3 oktober
Ik heb in m’n leven veel oudergesprekken gevoerd met de docenten van mijn drie dochters. De meeste ben ik al lang weer vergeten, maar er zijn er een paar blijven hangen. Dat zijn de gesprekken waarin de docent persoonlijk contact maakte en me raakte door zijn of haar positieve houding en betrokkenheid. De gesprekken waar ik met nieuwe inzichten weer naar huis fietste. Zijn dat dan de belangrijkste elementen bij oudergesprekken? Gaat het over ‘contact maken’, ‘raken’ en ‘nieuwe inzichten’? Lees verder…

Creativiteit stimuleren, zo doe je dat! – 11 oktober
Ik las eens dat de moeder van Albert Einstein hem na school vaak vroeg: ‘heb je nog goede vragen gesteld?’. Ze inspireerde kleine Albert daar ontzettend mee denk ik, maakte hem nieuwsgierig en daagde hem uit om vragen te stellen. Bovendien bleef ze niet hangen in ‘heb je je best wel gedaan?’, ze ging daar vast al wel van uit en liet dat los. Zo’n moeder creëert ongekende creativiteit en zonder creativiteit geen ongekende theorieën (ik denk dat Albert ook best goed was in natuurkunde trouwens…) Lees verder…

Het ABC van het onderwijs dat blijft plakken – 17 oktober
Infographics, ik ben er dol op! Je hebt direct een prachtig visueel overzicht. Die visuele informatie verwerken onze hersenen tot wel 60.000 keer sneller dan alleen gesproken of geschreven informatie. Deze infographic vind ik erg mooi. Daarin ben ik niet alleen, want hij is gekozen tot een van de beste van 2012. Hij laat zien dat 90% van wat we weten over hersenen in de laatste decennia is ontdekt. Maar deze informatie wordt nog lang niet altijd toegepast bij het lesgeven. Zonde, want slechts 10% van wat we leren op een dag, kunnen we een maand later nog herhalen. Genoeg ruimte voor verbetering dus! Lees verder…

Zes valkuilen voor docenten, trap jij er in? – 19 oktober
Ben jij er een? Een perfecte docent die nooit iets verkeerd doet? Voorbeeldige leerlingen heeft? En altijd tijd heeft om gezellig bij te kletsen met collega’s? Waarschijnlijk niet. En gelukkig maar, want ruimte voor verbetering moet er altijd zijn. Trap jij in deze zes valkuilen? Lees verder…

Docenten: maak gezamenlijk een jaarplanning – 22 oktober
Aan het eind van haar zomervakantie vertelde een vriendin dat ze er klaar voor was: het nieuwe schooljaar met haar klas. Zittend op een terrasje in Utrecht begon ze haar tas uit te pakken. Foto’s van door haar gemaakte planningen, ingeroosterde CITO-toetsen en lijsten voor gesprekken met ouders. Het kostte even tijd, maar door haar inspanning had ze nu rust in haar hoofd. Inmiddels heeft de school haar gevraagd de jaarplanningen van de hele school te coördineren: haar inspanningen hebben duidelijk effect gehad! Lees verder…

Nooit te oud om te leren – 23 oktober
Hoewel ik inmiddels 58 ben, leer ik nog steeds. Misschien zelfs wel meer dan pakweg tien jaar geleden. Een van de dingen die ik onlangs ontdekte, is dat ik iets wat ik eerder wel kon, opeens niet meer onder de knie had. Lees verder…

Heb je een tip of een opmerking over deze blog? Laat het me hieronder weten!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken