Lessen voorbereiden vond ik op de lerarenopleiding al leuk: het is het moment waarop je nog aan het ‘dromen’ bent over je les. Wat ga je allemaal behandelen? Welke werkvormen ga je gebruiken? Wat gaan de leerlingen doen? Het resulteerde bij mij vaak in een overvolle les waarin ik nooit alles kon uitvoeren wat ik voorbereid had. Inmiddels heb ik heel wat bijgeleerd qua timemanagement. Maar nog steeds worstel ik nog wel eens met het vinden van de juiste balans, de juiste opdrachten die de leerlingen aansporen en ja, … ook nog wel eens met de tijdsplanning. In deze blog alvast een voorproefje op de meer uitgebreidere blog die binnenkort komt over het handig voorbereiden en organiseren van je lessen en lesvoorbereidingen.
Kijk alvast eens mee naar de volgende infographic. Het geeft een mooi overzicht van de keuzes die je hebt over de algemene zaken van je les:
– Het niveau van leren van de leerling: ga je voor een meer basisles waarin kennis de hoofdmoot is? Of gaat het al een stapje verder. Is het toepassen van die kennis belangrijk? Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.
– Op welk niveau wil je tools/technologie inzetten? Wil je een afbeelding laten zien aan het begin van je les als aandachtsrichter? Of wil je een korte quiz doen om te kijken wat er is blijven hangen van de vorige les?
– Hoe wil je het klaslokaal inrichten? Is het logisch dat leerlingen individueel werken? Is samenwerken beter bij de leerdoelen die je hebt gekozen? Of mag er zelfs buiten het lokaal geleerd worden?
– Hoe evalueer je het geleerde? Laat je iedereen in kernwoorden opschrijven wat voor hun het belangrijkste is wat ze die dag geleerd hebben? Of houd je een korte quiz met vragen over de behandelde stof?
Genoeg om over na te denken! Ter voorbereiding op mijn volgende blog: wat zijn jouw gouden tips voor je lesvoorbereidingen? En/of waar blijf je tegenaan lopen? Of heb je een specifiek thema binnen lesvoorbereidingen waarover je graag wilt dat de blog zal gaan? Ik hoor het graag en verwerk het graag in de blog!
Foto bovenin: Wouter de Bruijn
Eén reactie
Net aan de SLO begonnen, bedankt voor de tips
Alex