Burgerschapsonderwijs is tegenwoordig niet meer optioneel, maar verplicht. En als teamleider of mentor weet je: dat moet goed geregeld zijn. Maar hoe zorg je voor sterk, betekenisvol onderwijs dat leerlingen raakt én voldoet aan de kerndoelen? In deze blog laten we je zien dat de werkboeken Tumult sociaal-emotionele vaardigheden perfect aansluiten op burgerschap. Zo kan je direct aan de slag met burgerschap in de klas!
SEV is meer dan sociaal-emotionele vaardigheden
Tumult SEV draait om sociaal-emotionele ontwikkeling, maar het doet veel meer dan dat. Het helpt leerlingen na te denken over wie ze zijn, hoe ze zich tot anderen verhouden en hoe ze zichzelf én de ander respectvol een plek geven in de samenleving. En precies dát is de kern van burgerschapsonderwijs. Denk aan de burgerschapsthema’s identiteit, diversiteit en solidariteit. Die zitten door de hele SEV-leerlijn heen verweven. Je werkt met je klas aan gespreksvaardigheden (ook online), het herkennen van vooroordelen, het benoemen van emoties en het vormen én verwoorden van meningen. Elke les reflecteren ze op wat ze hebben geleerd en op hun eigen handelen. Dit zijn vaardigheden die leerlingen niet alleen helpen in de klas, maar ook daarbuiten. Leerlingen leren hoe ze zelf bijdragen aan een veilige en democratische schoolcultuur, én ze worden klaargestoomd voor de maatschappij van vandaag de dag.
> Ben je mentor of teamleider en wil je meteen zien hoe SEV werkt? Bekijk dan het lesmateriaal van Tumult SEV.
Hoe zit het met de kerndoelen?
Tumult SEV sluit naadloos aan bij de (concept)kerndoelen die zijn opgesteld. Je dekt de sociaal-maatschappelijke competenties, en dat is de fundatie waar sterk burgerschapsonderwijs op rust. Enkele grepen direct uit de SLO conceptkerndoelen voor burgerschap waar je mee aan de slag gaat in de SEV-werkboeken:
- Kerndoel 1: Schoolcultuur > Stimuleren van kritische denkvaardigheden, morele en ethische oordeelsvorming en het offline en online respectvol communiceren;
- Kerndoel 2: Diversiteit > reflecteren op het eigen gedrag in situaties die discriminerend of stereotyperend zijn;
- Kerndoel 3: democratische waarden > reflecteren op de effecten van het eigen handelen op de omgeving en het welzijn van anderen, nu en in de toekomst;
- Kerndoel 4: maatschappelijke betrokkenheid > benoemen en waarderen van de eigen bijdrage aan de samenleving in dagelijkse situaties;
- Kerndoel 5: democratische betrokkenheid > communiceren op een respectvolle wijze.
De enige kanttekening: de politieke competenties, zoals kennis van de grondwet of hoe de democratie werkt, komen wat minder aan bod. Maar ook daar is een oplossing voor: die politieke thema’s worden vaak al schoolbreed gedekt in vakken als maatschappijleer, Nederlands en geschiedenis. Kortom: je legt met SEV de basis waar je later met andere vakken op voortbouwt. Daarnaast krijg je via Tumult Member online toegang tot kant-en-klare, actuele lessen rondom politiek-maatschappelijke thema’s, zodat je hier ook in de mentorles mee aan de slag kan. Denk bijvoorbeeld aan een les over bevrijdingsdag, prinsjesdag, of de verkiezingen.
> Wil je altijd actueel lesmateriaal binnen handbereik voor burgerschap? Ontdek Tumult Member!
Klaar om aan de slag te gaan?
Burgerschapsonderwijs hoeft geen papieren exercitie te zijn. Het kan juist levendig, interactief en verbindend zijn – als je werkt vanuit de juiste basis. En die basis? Die heb je met Tumult SEV al in huis. Maak er gebruik van, en geef jouw leerlingen de tools om zelfverzekerd, respectvol en betrokken deel te nemen aan de samenleving.
> Vragen over de inzet op jouw school? Spar eens met onze consultant Leon. Hij denkt graag met je mee! Mail naar leonvankuijk@tumult.nl of bel naar 020-4215129.