Mentor- en leerlingscan: Hoe gelukkig is jouw klas?

Gepubliceerd op: 16 november 2020
Door: Sanne van Esveld

Hoe goed kennen je leerlingen elkaar? Voelen je leerlingen zich veilig en gehoord? En durven leerlingen hun mening te uiten? Kortom: hoe gelukkig is jouw mentorklas? Je ontdekt het met onze nieuwe leerlingscan voor de onderbouw van het vmbo. In deze blog leggen we uit hoe je de scans kunt gebruiken in je mentorklas. 

Klanten van ons lesmateriaal sociaal-emotionele vaardigheden voor 1 of 2 vmbo vinden de scans in de digitale omgeving van deze titels (in Mijn Tumult).

Stap 1: Doe de mentorscan

Start met het doen van de mentorscan. Met de scan krijg je inzicht in welke sociaal-emotionele thema’s (kennismaken, samen leven, zelfvertrouwen, praten met elkaar en conflicten voorkomen en oplossen) goed gaan in je klas en welke nog aandacht verdienen. Bijvoorbeeld: je scoort 40 procent op het thema ‘conflicten voorkomen en oplossen’. Om aan dit thema te werken kun je de les ‘Hoe voorkom je conflicten?’ doen.

Stap 2: Leerlingen doen de leerlingscan

Laat nu je mentorleerlingen de leerlingscan maken. De leerlingen beantwoorden dezelfde vragen als de mentor. Op basis van hun antwoorden krijgen ze als uitslag een score-percentage te zien voor de vijf verschillende sociaal-emotionele thema’s.

Stap 3. Bespreek en reflecteer

Hoe je de uitslag van de scan bespreekt is natuurlijk aan jou als mentor. Leerlingen kunnen de uitslag van hun scan naar je toesturen (door een screenshot van de uitslag te maken en deze naar jou te mailen). Zo kun jij op een later moment de uitslagen van je leerlingen bekijken en het meenemen in je volgende mentorlessen. Misschien geven sommige uitslagen ook wel aanleiding tot een individueel mentorgesprek. Het is ook nuttig om samen met de leerlingen te reflecteren op de uitslagen van de scan.

Bijvoorbeeld met de volgende werkvorm: 

  • Teken een staafdiagram op het bord met de vijf thema’s uit de scan.
  • Loop samen de thema’s na en vraag aan de leerlingen om hun hand op te steken als ze bij een thema 50% of hoger hebben gescoord. 
  • Tel de handen van de leerlingen. Kleur het aantal leerlingen in de balk.
  • Doe dit voor alle thema’s.

Bespreek vervolgens met de klas de staafdiagram: 

  • Bij welk thema hebben jullie als klas de hoogste score? Wat betekent dat? 
  • Bij welk thema hebben jullie de laagste score? Wat betekent dat? 
  • Hoe kunnen jullie als klas ervoor zorgen dat iedereen zijn hand opsteekt bij de thema’s waar jullie nu laag op scoren?

Tip: Maak met de klas een mindmap rondom het thema waarop jullie het laagst scoren. Zo geef je betekenis aan het thema en kunnen jullie samen oplossingen bedenken. 

Stap 4: Uitslag vergelijken

Tot slot kun je je eigen uitslag er nog eens bij pakken en vergelijken met die van je leerlingen. Bedenk vervolgens (zelf of samen met de klas) welk thema jij de komende tijd aandacht gaat geven in je mentorlessen.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken