“Waarom zou ik sparen als ik nu ook iets vets kan kopen?” – een gedachte die elke mentor weleens heeft gehoord. Voor veel leerlingen voelt sparen als iets voor later, terwijl nú plezier maken veel aantrekkelijker is. Logisch! Hun brein is volop in ontwikkeling en gericht op directe beloningen. Maar hoe kun je als mentor het sparen stimuleren?
Speel in op de belevingswereld
Veel leerlingen willen graag de nieuwste sneakers, een nieuwe telefoon of genoeg geld om iets leuks te doen met vrienden. In plaats van sparen oubollig te maken, kun je het koppelen aan hun eigen wensen. Vraag ze bijvoorbeeld wat ze graag zouden willen kopen, maar nu nog niet kunnen betalen. “Hoe snel zou je het kunnen halen als je nú start met sparen?” Laat leerlingen doelen stellen en uitrekenen hoe lang ze nodig zouden hebben om dit te bereiken. Dit maakt het concreet en aantrekkelijk.
Geldspellen en -lessen
Laat leerlingen een fictief bedrag verdelen over verschillende categorieën uitgaven en dit bespreken in groepjes. Gebruik de Tumult Actueel: Week van het Geld: Hoe maak jij je gelddromen waar? om hier actief mee aan de slag te gaan in de klas. Of doe bijvoorbeeld een challenge waarbij je kijkt wie het meeste kan sparen in een maand zonder écht alles te laten gaan in een maand. Door dat ze er met de klas over nadenken maak je het inzichtelijk en interactief.
Maak het visueel
Het puberbrein werkt goed met beelden. Stimuleer ze bijvoorbeeld om een moodboard te of een spaardoelbalk te maken. Deze spaardoelbalk kunnen ze elke week of maand inkleuren totdat deze vol is en ze het doel hebben behaald. Een foto als achtergrond van een tablet of telefoon werkt ook goed. Dit herinnert ze steeds aan het doel.
Leerlingen zijn beïnvloedbaar door de omgeving
Deel je eigen verhalen over hoe je vroeger zelf met geld om ging en welke fouten je hierbij hebt gemaakt. Daarnaast spenderen leerlingen veel tijd op sociale media. Laat leerlingen een filmpje van een bekende influencer erbij te zoeken die iets vertelt over geld en spaardoelen. Bekijk bijvoorbeeld fragmenten van Dream School, waar YouTuber Defano Holwijn met vroegtijdig schoolverlaters in gesprek gaat over geld, sparen en andere financiële keuzes maken.
Gebruik de instant-beloning truc
Leerlingen zijn gevoelig voor directe beloningen. Wanneer leerlingen alleen een langetermijndoel hebben gesteld, kan het moeilijk zijn om lange motivatie vast te houden. Een leerling kan er dan voor kiezen om een tussentijdse beloning in te voeren. Stel je voor dat een leerling spaart voor het halen van het rijbewijs. Bij elke 100 euro die gespaard is, mag de leerling iets kleins halen.
Sparen hoeft dus niet saai te zijn!
Door het woord sparen te koppelen aan de belevingswereld, dit visueel te maken en/of kleine beloningen in te bouwen, kunnen leerlingen inzien dat sparen uiteindelijk veel oplevert. Welke tips ga jij in je mentorles gebruiken of gebruik je al? Laat het weten in de comments!