
Herhalen, herhalen, herhalen. Elke keer weer met m’n hand op m’n boek en hup, stampen maar! Zo leerde ik mijn woordjes. Bespreek jij wel eens met je leerlingen hoe ze hun woordjes leren? Bij de verschillende talen verwacht je wel dat ze het kunnen, maar help je ze er wel eens mee? Bied je strategieën aan? Best iets om over na te denken. Tumult geeft je al een eerste werkvorm in de vorm van de lesbrief, succes!
Wil je de lesbrief Memory – Erinnerung – Geheugen – Mémoire uitbreiden? Misschien heb je iets aan één (of meerdere) van deze ideeën:
Het memoryspel uitbreiden
Aan het eind van de lesbrief hebben jouw leerlingen een kant-en-klaar memoryspel van woordjes die ze in jouw taalles moeten leren. Leuk, maar hoe nu verder?
- Plastificeer de kaartjes. Handig als je ze wilt hergebruiken.
- Laat ten minste één set memory-kaartjes in de klas. Altijd handig voor de week erna, voor een andere klas of voor een zogenaamd ‘oppasuur’.
- Verdeel de woordjes van het hoofdstuk of het hele boek onder de leerlingen: zo heb je alles in één spel.
- Laat de leerlingen elke week/maand nieuwe woorden toevoegen aan hun memoryspel. Zo ontstaat een spel waarin de leerwoorden van een heel jaar (!) zitten. Een gigantisch spel dus, waar je aan het eind van het schooljaar waanzinnig spannende ‘battles’ mee kunt spelen in de klas! En zo kunnen je leerlingen ook thuis oefenen met ouders en broertjes en zusjes!
Verder gaan dan een memoryspel
Het spelen van een memoryspel is natuurlijk leuk, maar dekt niet het de hele vaardigheid ‘woordjes leren’. Je oefent bijvoorbeeld niet heel uitgebreid met het schrijven van de woorden. Daarom is het handig om hier met je leerlingen over na te denken: hoe kun je het schrijven van woordjes goed aanleren?
- Attendeer je leerlingen op websites waarop leerlingen zichzelf kunnen laten overhoren: http://www.efkasoft.com/overhoor/overhoor.html; http://kock.wrts.nl; http://www.woordjesleren.nl ; http://www.teach2000.nl ; http://www.wrts.nl; http://edu.familiekock.nl; http://quizlet.com/
- Laat je leerlingen allemaal 1 tip geven om woordjes te leren. Dit kan klassikaal, via Post-its gericht aan een specifieke klasgenoot of in groepjes. Bespreek daarna welke goede tips de leerlingen gehoord hebben. Zijn er nieuwe dingen besproken?
- Verdiep je in de methoden van het woordjes leren (bijv. flitskaartjes, afdekmethode, woordjes in een context plaatsen, flapmethode). Bespreek en oefen deze technieken met de leerlingen. Neem hier ruim de tijd voor: tijdens het ‘officieel’ woordjes leren voor een toets zullen je leerlingen er profijt van hebben!
- Wil je meer met spelletjes en taal? Wat dacht je van een kwartetspel rondom soorten grammaticaregels en bijbehorende zinnen, verboden woord of lingo?
Heb jij nog meer ideeën? Hoe ondersteun jij je leerlingen bij het leren van woordjes voor jouw vak?